Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Από την αφίσα της παράστασης
 










Με αφορμή τα 90 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και την κυκλοφορία του άλμπουμ τους «Η Σμύρνη του Έρωτα», ο Γιάννης Κότσιρας και η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου παρουσιάζουν μία παράσταση αφιερωμένη στη λαϊκή παράδοση και την έντεχνη δημιουργία της Σμύρνης.

Η συναυλία λαμβάνει χώρα στην Τεχνόπολις την Πέμπτη και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 6 και 7 Οκτωβρίου. 

 Το ρεπερτόριο της παράστασης απαρτίζεται από κομμάτια που έχουν σημαδεύσει τη δεκαετία του '20, ενώ τα ίχνη τους φθάνουν ως και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: Πού να βρω γυναίκα να σου μοιάζει, Όμορφη Σμυρνιά, Ο Αντώνης ο βαρκάρης, Μισιρλού, Το γελεκάκι, Η μικροπαντρεμένη κ.ά.

Τα τραγούδια αυτά απετέλεσαν τον πρόδρομο της πειραιώτικης (ρεμπέτικης) σχολής, σπουδαίων συνθετών, όπως είναι οι Κώστας Σκαρβέλης, Δημήτρης Σέμσης, Παναγιώτης Τούντας, Σπύρος Περιστέρης, Νίκος Ρουμπάνης, Γιάννης Δραγάτσης ή Ογδοντάκης, Γιάννης Νταλγκάς, Κώστας Κοφινιώτης, Απόστολος Χατζηχρήστος και αρκετά παραδοσιακά αγνώστων δημιουργών. 

Το πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει μόνο τραγούδια που γράφτηκαν στη Σμύρνη, αλλά και άλλα που είτε την αφορούν κι αναφέρονται σε αυτήν, με οποιονδήποτε τρόπο, είτε προέρχονται από Σμυρνιούς δημιουργούς του ελλαδικού χώρου. 

 Στην Αθήνα η παράσταση ανεβαίνει στην Τεχνόπολη στις 6 Σεπτεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Όρθιοι: 12 ευρώ (ταμείο) - Καθήμενοι: 15 ευρώ (γενική είσοδος) 
 Για τη Θεσσαλονίκη, η προπώληση των εισιτηρίων γίνεται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής και στην πλατεία Αριστοτέλους και οι τιμές τους ξεκινούν από 15 ευρώ (αναλυτικά: 15-25-30 και 40 ευρώ και 15 τα μαθητικά/φοιτητικά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: